«ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕ ΣΤΥΛ.
ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ;

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης ποικίλει αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα και οι επιπτώσεις της είναι διαφορετικές στην κάθε γυναίκα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική στιγμή που αρχίζουν οι ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν αρχίζουν ξαφνικά – αρχίζουν σταδιακά.

Οι αλλαγές συμβαίνουν από την λεπτή αλληλεπίδραση των ορμονών της γυναίκας. Αυτές δουλεύουν στο σώμα μας σαν αγγελιοφόροι που ελέγχουν και ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες. Οι ορμόνες μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος σε συγκεκριμένα όργανα στόχους, συνδεόμενες με ειδικά κύτταρα που λέγονται υποδοχείς. Αυτό γίνεται σύμφωνα με το μοντέλο κλειδί-κλειδαριά, που σημαίνει ότι κάθε ορμόνη (κλειδί) ταιριάζει μόνο με ένα συγκεκριμένο υποδοχέα (κλειδαριά). Επιπλέον, μόνο συγκεκριμένες ορμόνες μπορούν να προσδεθούν σε ειδικά κύτταρα των οργάνων στόχων και να διεγείρουν εκεί τις μεταβολικές διεργασίες.

Σε μια γυναίκα, οι θηλυκές ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μεταξύ άλλων ορμονών, ελέγχουν την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, την ωορρηξία, τον σχηματισμό και την απόπτωση του ενδομητρίου. Η παραγωγή των ορμονών του φύλου αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής, ειδικά μετά την ηλικία των 40.

Καθώς η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες μειώνεται η εμμηνόπαυση ξεκινά. Αυτό αλλάζει τη διάρκεια, τη συχνότητα και την ένταση της περιόδου η οποία γίνεται ακανόνιστη αρχικά και μετά σταματά τελείως.

Αλλαγές στην περίοδο στην αρχή της εμμηνόπαυσης:

  • Εντονότερες ή ελαφρύτερες περίοδοι
  • Περίοδοι με μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια
  • Κηλίδες αίματος
  • Μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια κύκλου

Η εμμηνόπαυση, γνωστή και ως κλιμακτήριος, χωρίζεται σε 3 διαφορετικές φάσεις. Η αρχή της εμμηνόπαυσης και η διάρκειά της ποικίλουν και είναι ιδιαίτερες για κάθε γυναίκα.

Μολονότι σε διαφορετική ηλικία, κάθε γυναίκα πρώτα θα μπει στο στάδιο της προεμμηνόπαυσης, ακολουθούμενο από αυτό της περιεμμηνόπαυσης και τελικά τελειώνει με την μετεμμηνόπαυση.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ – ΟΙ 3 ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΥ

Προεμμηνόπαυση
Αρχίζει συνήθως 5-10 χρόνια πριν την τελευταία περίοδο, συνήθως περίπου στα 40 με 45. Η παραγωγή ορμονών σταδιακά
μειώνεται σε αυτή τη φάση και ο κύκλος είναι ακανόνιστος. Από την ηλικία των 40 η γυναίκα βιώνει τα πρώτα συμπτώματα τα
οποία όμως μπορεί να είναι πολύ ήπια ώστε να μην τα παρατηρεί και να μην τα αποδίδει στην εμμηνόπαυση.

Περιεμμηνόπαυση
Αρχίζει ένα χρόνο πριν την τελευταία περίοδο και τελειώνει περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο.

Μετεμμηνόπαυση
Ακολουθεί την περιεμμηνόπαυση και τελειώνει περίπου στην ηλικία των 65. Η φάση αυτή διαρκεί περίπου 12 χρόνια συνολικά.