«ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ.
ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ.»

Λόγω των ορμονικών αλλαγών στην εμμηνόπαυση οι γυναίκες εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής τους.

Αυτή η μεταβατική ορμονική περίοδος μπορεί να διαταράξει τη σωματική και ψυχική ισορροπία της γυναίκας.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα είναι χωρίς αμφιβολία οι εξάψεις και η υπερβολική εφίδρωση συνοδευόμενη με ταχυκαρδία και μια επακόλουθη ψυχρή αίσθηση. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως συμβαίνουν τη νύχτα με αποτέλεσμα να οδηγούν σε διαταραχές του ύπνου.

Εντούτοις, πολλές γυναίκες επίσης παρατηρούν μια αλλαγή στη διάθεσή τους. Συχνά δεν αισθάνονται ο εαυτός τους, έχοντας ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, έλλειψη ενέργειας, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης και μείωση της απόδοσης.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης είναι ότι η επιδερμίδα γερνά γρηγορότερα και χάνει την ελαστικότητά της. Παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός ρυτίδων και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και πιο λεπτό. Θα δείτε περισσότερες τρίχες από τα μαλλιά σας στην βούρτσα που χτενίζεστε και τα μαλλιά γίνονται επίσης πιο λεπτά και πιο εύθραυστα. Παρόλα αυτά, αυτό είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας όταν μεγαλώνουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υποφέρουν όλες οι γυναίκες από όλα αυτά τα συμπτώματα. Η συχνότητα και η ένταση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα.

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Μείωση της απόδοσης, έλλειψη συγκέντρωσης, κούραση, διαταραχές ύπνου/αϋπνία, εναλλαγές διάθεσης, ευερεθιστότητα
  • Εξάψεις, υπερβολική εφίδρωση, νυχτερινοί ιδρώτες, αλλαγή στη κατανομή του λίπους στο σώμα, αύξηση βάρους
  • Ξηρότητα των μαλλιών και των μεμβρανών των βλεννογόνων (π.χ. ξηρότητα κόλπου, ματιών), πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, απώλεια της libido, ενόχληση στις αρθρώσεις